‘CEO fraude’ is de aanduiding voor die vormen van fraude waarbij iemand die zich voordoet als leidinggevende (de ‘CEO’) een valse opdracht geeft binnen een organisatie. Meestal betreft het de opdracht tot het overmaken van gelden, zoals bij Pathé Cinema in 2018 waarbij voor ca € 19 mio werd buitgemaakt.
Oplichters hebben een nieuw middel gevonden om bij bedrijven grote sommen geld te stelen: ze laten computers de stem van de baas nabootsen, zo waarschuwt verzekeraar Euler Hermes.
Oplichters gebruiken tegenwoordig geavanceerde computersoftware om de stem van de CEO (of een ander directielid) na te bootsen en geven nietsvermoedende medewerkers daarmee de opdracht geld over te maken op een buitenlandse rekening. Dat geld wordt dan onmiddellijk doorgestort en verdwijnt voorgoed van de rekening en de radar.
Klassieke CEO-fraude dus, maar in een supertechnologisch jasje: “Oplichters hebben vandaag maar twee tot drie minuten geluidsband van uw stem nodig om ze met artificiële intelligentie perfect te kunnen nabootsten. Ze kunnen u zo laten zeggen wat zij willen”, zegt Wilfried Verstraete, de Belgische topman van de Frans-Duitse verzekeraar Euler Hermes. Een van zijn bedrijfsklanten werd dit jaar als eerste slachtoffer van deze nieuwe deepfaketechniek.
De voorbije vier jaar werden bij Euler Hermes 65 gevallen van CEO-fraude gerapporteerd, goed voor 165 miljoen euro aan totale schadevergoedingen. Gemiddeld bedroeg de schade 220.000 euro.
Het blijft dus van het grootste belang dat ondernemingen en hun medewerkers zich permanent bewust zijn van het gevaar van fraude, niet alleen bij het uitvoeren van betaalopdrachten maar ook bij het verstrekken en delen van vertrouwelijke of zelfs geheime bedrijfsinformatie. Omdat de oplichters steeds handiger worden en gebruikmaken van de nieuwste technieken blijft alertheid waar het gaat om betalingen en gevoelige aangelegenheden geboden.
Geef een reactie